تکیه بیگلربیگی

 

 

تکیه بیگلربیگی

 

 

استان کرمانشاه یکی از کهن ترین و زیبا ترین شهر های ایران است. آثار تاریخی فراونی که در این شهر وجود دارد باعث شده گردشگران زیادی به کرمانشاه سفر کنند، در ادامه می خواهیم یکی از زیبا ترین بناهای تاریخی این شهر به نام تکیه بیگلر بیگی را به شما معرفی کنیم.

 

 

تکیه بیگلربیگی

 

 

تاریخچه تکیه بیگلربیگی

تکیه چیست؟ تکیه در آیین شیعیان نوعی مراسم سوگواری برای پیشوایان دین است.

 

تکیه بیگلربیگی

 

از دیرباز در ماه محرم قمری برای برگزاری مراسم عزاداری سالروز شهادت امام حسین (ع)، امام سوم شیعیان مورد استفاده قرار می گرفته است.
و دارای موزه ای با عنوان خط و کتابت است که در سال  1383 افتتحاح شد. این موزه شامل اسناد ومدارک تاریخی است که نسخه های خطی آن موجود می باشد. شما می توانید این مدارک و اسناد را از نزدیک بازدید کنید.

 

تکیه بیگلربیگی

 

این بنا علاوه بر این موزه دارای موزه ای به نام پارینه سنگی زاگرس است، که می توان گفت تنها موزه پارینه سنگی در خاورمیانه است.

در سال 1309 توسط مرحوم خادم ‌الحسین عبدالله خان فراش‌ باشی ملقب به بیگلربیگی از مقامات مشهور کرمانشاه در دوره‌ قاجار شروع به ساخت شد. و در سال 1315 هجری قمری ساخت این تکیه به پایان رسید.

 

 

 

تزئینات و معماری داخلی این بنا در سال 1326هجری قمری تکمیل شد.

مساحت کل این تکیه تاریخی 4 هزار متر بوده که قسمتی از آن واگذار شده است، قسمت های واگذار شده این بنا شامل، مهمان ‌خانه، حمام، آشپزخانه و محل چراگاه‌ های می باشد.

معماری تکیه بیگلربیگی کرمانشاه

این تکیه سه درب ورودی دارد؛ ورودی اصلی بنا در قسمت جنوب شرقی قرار گرفته است.

 

 

گچ بری های زیبایی که بر روی سر در ورودی ها انجام گرفته جلوه ای بی نظیر به آن بخشیده است.

در دو طرف ورودی اصلی دو طاق نما قرار دارد که قسمت پایینی آنها گچ بری های ساده و قسمت بالایی آنها با گچ بری هایی از پادشان دوره ی قاجار تزیین گشته است.

 

بعد از عبور از درب های ورودی یک فضای هشتی وجود دارد که سقف آجری و طاقچه های ساخته شده در آن جلوه ی زیبایی به آن بخشیده است.

در قسمت شمالی این هشتی درهای چوبی وجود دارد که می توان با عبور از آن ها به خانه هایی که جزو تکیه هستند وارد شوید. بعد از هشتی یک دالان طویل وجود دارد که به حیاط تکیه منتهی می شود.
حیاط تکیه بیگلر بیگی را می توان زیبا ترین قسمت این بنا دانست. کف حیاط تقریبا 5متر از خیابان پایین تر است. حوض بزرگی که در وسط حیاط قرار دارد نمایی دیدنی و زیبا دارد.

 

 

 

 

آزاره های حیاط از جنس سنگ بوده و در برخی از قسمت های آن نقش های هندسی و گیاهی وجود دارد. این بنا به حسینیه نیز معروف است و در قسمت غربی آن گنبد زیبایی قرار دارد.

حیاط تکیه بیگلربیگی

حیاط تکیه برای ماه محرم میزبان جمعیت زیادی از مردم عزادار حسینی از سراسر ایران است. این تکیه در زمستان نیز چادرهایی را در قسمت ایوان غربی برپا می کند.
روی پایه ها با پلاک ‌های سنگی نقش های هندسی زیبایی از گیاهان نقش بسته است. شمال این حیاط کارکردی مسکونی دارد در بخش غربی حیاط گنبدخانه حسینیه قرار گرفته است.

 

 

بخش های جنوبی حیاط تکیه دارای 4 بخش است که 3 تای آن دارای ارسی است، راه دسترسی به این بخش ها از طریق پلکان های سنگی داخل حیاط می باشد.
قسمت های شمالی حیاط نیز دارای 2 طبقه و یک زیرزمین است، زیرزمین تکیه شامل حوضچه، اتاق های تابستانی است.

 

 

پنجره های داخل زیرزمین مشبک شکل می باشند که به آن زنبوری نیز می گویند، این پنجره ها در فصل گرمای تابستان همانند بادگیر عمل میکنند و فضای داخل اتاق را خنک می کنند.

اتاق‌ های تکیه بیگلربیگی

 

این تکیه بزرگ و زیبا دارای 24 اتاق است، اتاق هایی که در طبقه اول قرار دارند دسترسی آنها از طریق پلکان های داخل حیاط امکان پذیر است. این اتاق ها 1 متر بالاتر از حیاط ازتفاع دارند.
گفتنی است داخل هر یک از این اتاق ها طاقچه هایی زیبا و متنوع وجود دارد، هر اتاق نیز 16 عدد طاقچه دارد که می توان روی آن آینه و شمعدان گذاشت، وسایل های مهم تر را می توان در طاقچه هایی که در بالای آن وجود دارد قرار داد.

 

تکیه بیگلربیگی

ارتفاع اتاق های دیگر این تکیه که در طبقه دوم قرار دارند 5 متر است، از این فضا برای انباری وسایل دیگر استفاده می شود، راه دسترسی به طبقات دوم نیز از طریق پلکان هایی که در جنوب شرقی تکیه بیگلربیگی قرار دارد انجام می شود.

گنبد خانه تکیه بیگلربیگی

 

تکیه بیگلربیگی

 

از مهم ترین بخش های تکیه می توان به قسمت غربی آن که گنبد خانه حسینه در آن است اشاره کرد، این مکان دارای ایوانی بزرگ است که از طریق پلکانی سنگی که به حیاط تکیه را دارد، این گنبد خانه داراری 2 ستون چوبی بلند است، بالای هر ستون دارای گچ بری زیبا است.

حسینیه بیگلربیگی

سقف حسینه ای که داخل تکیه است دارای پوششی گنبدی شکل می باشد، نمای بیرونی این حسینه نیز شیروانی شکل است.

 

تکیه بیگلربیگی

داخل این حسینیه با هنر آینه کاری تزئین شده است، در هر گوشه گوشه ی این حسینیه پنجره ای با طاق های هلالی شکل می باشد و همچنین اطراف آن با هنر آیینه کاری و جملاتی عرفانی همانند: لا اله الا الله محمد رسول الله و علی ولی الله حکاکی شده است.
ستون هایی که در حسینه قرار دارد نمایی از گچ بری دارد و شکل ها و طرح های هندسی دارد. که طرح هایی همچون گیاهان و قندیل‌های شمع ‌سوز است.

 

تکیه بیگلربیگی

 

هنر آیینه کاری این حسینه توسط استاد توانمد محمدعلی تهرانی انجام گرفته است. ضلع جنوبی این حسینیه ارسی زیبایی قرار دارد که با شیشه های الوان درست شده است و حسینیه را به حیاط کوچکتری متصل می کند. این حیاط شما را به حمام تکیه بیگلربیگی می رساند.

 

موزه خط و کتابت

 

تکیه بیگلربیگی

 

در سال ۱۳۸۳ در تکیه بیگلربیگی تاسیس شد. و شامل اسناد، مدارک و مستندات تاریخی و نسخ خطی می‌شود که از آن‌ جمله می‌توان به اسنادی مربوط به خانواد بیگلربیگی اشاره کرد.

حدود ۳۰۰ سند و نسخه خطی قدیمی در موزه نگهداری می‌شود. با توجه به قدمت اسناد، برخی از نسخ به فارسی امروزی ترجمه  و در کنار اسناد قرار گرفته‌اند.

موزه پارینه‌ سنگی زاگرس

پارینه‌سنگی زاگرس نام موزه‌ای تخصصی در زمینه پیش از تاریخ است که در تکیه بیگلربیگی قرار دارد.

این موزه در سال ۱۳۸۶ توسط فریدون بیگلری و علیرضا مرادی بیستونی تاسیس شد.

وجود مناطق پارینه‌سنگی در زاگرس و نیز شرایط مساعد این منطقه در اثر شکار، از اصلی‌ترین دلایل احداث این موزه بوده‌اند.

تکیه بیگلربیگی

 

 

اینجا حاوی قدیمی‌ترین مدارک اکتشافی از سکونت انسان در ایران نظیر ابزارهای سنگی و سنگ‌واره جانوارن شکارشده است. قدیمی‌ترین اثری که در این موزه نگهداری می‌شود، ابزاری سنگی‌ با قدمت نزدیک به یک میلیون سال متعلق به کشف‌رود خراسان است.

مکان مزبور نه‌تنها اولین موزه پارینه‌سنگی خاورمیانه به شمار می‌رود؛ بلکه به‌دلیل وجود نمونه‌های شبیه‌سازی از انسان نئاندرتال، پخش مستندهایی از دوره پارینه‌سنگی در ایران و جهان و همین طور وجود نقشه موقعیت غارهای دوره پارینه‌سنگی ایران، جذابیت زیادی برای گردشگران دارد.

تکیه بیگلربیگی کجاست🤔

در محله قدیمی فیض آباد در خیابان مدرس کرمانشاه و مقابل مسجد جامع واقع است.

مکان های دیدنی اطراف😍

 

 

نویسنده:امیرمحمد غفاری

تکیه بیگلربیگی