گردنه حیران | طبیعتی حیران کننده در ایران

یکی از زیبایی‌های کشورمان جاده‌هایی هستند که گذر از آنها بسیار لذت‌بخش است. نمی توان از این جاده‌ها سخن گفت و نامی از گردنه حیران نیاورد. کافیست نگاهی به عکس های گردنه حیران بیندازید تا برای سفر به این مقصد زیبا وسوسه شوید و بار سفر ببندید. کارناوال می‌خواهد شما را به این جاذبه کشورمان بیشتر آشنا کند. پس هراه ما باشید تا به شما بگوییم گردنه حیران کجاست و چه چیزهایی در آن انتظارتان را می‌کشد…

چرا سفر به گردنه حیران؟

  • گردنه حیران یکی از زیباترین مسیرهای ایران است که گردشگران بسیاری را به سوی خود می‌کشاند.
  • این گردنه در منطقه‌ای مرزی قرار دارد و با قرار گرفتن در آن در یک سو زیبایی‌های طبیعت ایران و در سوی دیگر جنگل‌های کشور آذربایجان را می‌بینید.
  • دهکده گردشگری حیران در این گردنه قرار دارد و در آن می‌توانید از امکانات تفریحی خوبی همچون تله‌کابین، کارتینگ و … استفاده کنید.

آشنایی با گردنه حیران | حیران کننده ای در ایران

گردنه حیران مسیری حیرت‌انگیز و تماشایی با طول 35 کیلومتر است که در میانه‌های جاده آستارا به اردبیل قرار دارد و به عنوان یکی از زیباترین مسیرهای ایران شناخته می‌شود. این گردنه در منطقه‌ای ییلاقی قرار گرفته است و به عنوان آخرین منطقه حفاظتی استان گیلان به شمار می‌رود. این گردنه رویایی، از یک طرف مشرف به کوه‌های پوشیده از جنگل‌های انبوه است و در سوی دیگر آن جنگل‌هایی را می بینید که متعلق به کشور آذربایجان هستند و یکی از زیبایی‌های منطقه محسوب می‌شوند. در کنار همه این زیبایی‌ها، دهکده گردشگری حیران نیز در این مکان واقع شده و با امکانات تفریحی و رفاهی خوب پذیرای گردشگران است.

چرا نامش حیران است؟

نام این گردنه را از این جهت حیران گذاشته‌اند که هر کسی با قرار گرفتن در آن مبهوت شگفتی خلقت می‌شود و حیرت‌زده به طبیعتی می‌نگرد که در هر ساعت با جلوه‌ای تازه غافلگیرش می‌کند.

دیدنی های گردنه حیران

طبیعت مه‌آلود: اولین چیزی که به هنگام عبور از گردنه حیران چشم‌تان را نوازش می‌دهد، پوشش جنگلی است که از دو سو احاطه‌تان می‌کند. کم‌کم سر و کله مراتع نیز پیدا می‌شود و در میان آنها کلبه‌هایی نیز به چشم می‌خورند. در این میان دام‌های در حال چرا یا اسب‌هایی که به این سو و آن سو می‌روند، به مناظر اضافه می‌شوند تا تصویری ماندگار را در ذهن‌تان حک کنند. البته همه چیز به اینجا ختم نمی‌شود؛ همه این زیبایی‌ها در گردنه حیران، غرق در فضای مه‌آلود جاده می‌شوند تا بهشتی رویایی را برای‌تان خلق کنند و هر لحظه بر لذت سفرتان بیفزایند. ارتفاع بلندترین نقطه این گردنه از سطح آب‌های آزاد تنها حدود ۱۵۰۰ متر است و شاید این سوال برای شما پیش بیاید که در این ارتفاع، مه از کجا آمده است؟ در واقع علت اصلی مه در گردنه حیران، رطوبت دریای خزر است و این امر ارتباط خاصی با ارتفاع این گردنه ندارد.

پارک ملی هیرکان | مرز ایران و آذربایجان: یکی از ویژگی‌های این گردنه این است که در یک نقطه مرزی قرار دارد و با قرار گرفتن در آن در یک سوی جاده، جنگلی انبوه و متعلق به پارک ملی هیرکان را خواهید دید که در کشور آذربایجان واقع شده است. پارک ملی هیرکان با وسعتی برابر ۴۰,۳۵۸ هکتار در نهم فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی توسط ریاست جمهوری آذربایجان گشایش یافت تا به عنوان یک منبع غنی از گیاهان و جانوران مورد توجه قرار گیرد. به سبب داشتن ویژگی‌هایی خاص، پیشنهاد ثبت جهانی این پارک ملی نیز مطرح شده است و در سال 2019 این جنگل، در فهرست میراث جهانی یونسکو نامش برای همیشه به ثبت رسید.

روستاهای گردنه حیران: در مسیر گردنه حیران چندین روستا وجود دارند که عبارتند از:

  • روستای حیران: یکی از روستاهای نمونه گردشگری که با آب‌وهوای ییلاقی در میان طبیعتی سحر انگیز قرار گرفته و از سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تشکیل شده است. این روستا در 30 کیلومتری آستارا قرار دارد و از جاذبه های شاخص منطقه به شمار می‌رود.
  • روستای مِشِند: این روستا در استان گیلان و در کیلومتر ۱۸ جاده آستارا – اردبیل قرار دارد و با مناظر زیبا و ییلاقی می‌تواند پذیرای شما باشد. واژه مش در زبان تالشی به معنای زنبور به کار می رود و نام این روستا به معنای جایگاه زنبور است.
  • روستای کشفی: روستایی مملو از زیبایی‌های طبیعی که با داشتن مناظری بهشت‌گونه به یکی از جاذبه های دیدنی منطقه تبدیل شده است. روستای کشفی در مسیر کوهپیمایی نیز قرار دارد و بسیاری از علاقه‌مندان این رشته ورزشی در ایام مختلفی از سال میهمان این روستا می‌شوند.

 

جنگل فندقلو: فندقلو نام یکی از جنگل‌های بسیار زیبای ایران که در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر نمین و ۳۰ کیلومتری از شهر اردبیل قرار گرفته است. این جنگل مملو از انواع درختان میوه همچون فندق، سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی است و وجود یک استخر آب‌گرم به نام مشه سویی با خاصیت درمانی، بر جذابیت این مقصد می‌افزاید. اگر در اواسط فصل بهار به جنگل فندقلو

بروید، با دشت هایی پر از گل‌های بابونه مواجه خواهید شد که همچون بهشتی رویایی به نظر می‌رسند.

گردنه حیران کجاست؟

گردنه حیران در استان گیلان قرار دارد و به آستارا بسیار نزدیک است. این گردنه‌ی زیبا در تمام ایام سال با ابر و مه احاطه شده و به همین دلیل هم به نام «حیران» شناخته شده است؛ زیرا حیران در گویش تالشی به معنی « پوشیده شده با مه و ابر» است. علت این ابر و مه دائمی در گردنه حیران، رطوبت دریاچه‌ی خزر است. بر خلاف تصور اغلب افراد، گردنه حیران ارتفاع زیادی ندارد و فقط ۱۵۰۰ متر از سطح دریا بالاتر است.

بهترین زمان سفر به گردنه حیران

آب‌وهوای این منطقه غیر قابل پیش‌بینی است. گاهی در روزهای گرم تابستانی نیز گردنه بارانی و سرد است. چیزی که به طور قطع می‌توان گفت، این است که هوای منطقه، همیشه مه‌آلود و ابری بوده و بخش مهمی از زیبایی گردنه نیز به همین مه همیشگی‌اش است.

به طور کلی، بهار و تابستان، طراوت و شادابی جنگل، گردشگران بیشتری را به سوی خود جذب می‌کند. البته پاییز حیران نیز بسیار زیبا و هزار رنگ است؛ اما خدمات تفریحی و گردشگری منطقه در این دو فصل، تا حد قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کند.

مسیر دسترسی به گردنه حیران

اگر از تهران به سمت گردنه حیران حرکت کنید، چیزی حدود ۶۳۰ کیلومتر راه پیش روی شماست. در صورتی که از اردبیل به سوی این گردنه حرکت کنید، فقط یک ساعت راه در پیش دارید. یکی از راه‌های راحت برای رسیدن به گردنه، سفر به تهران یا رشت است. پس از چند روز اقامت در تهران و یا رشت، می‌توانید به سمت آستارا راه بیفتید. بعد از عبور از بندر انزلی و تالش، مسیر آستارا را پیش گرفته و خود را به گردنه حیران برسانید. از استان اردبیل جاده‌های زیبای دیگری وجود دارد که مصداق جمله‌ی مقصد می‌توان مسیر باشد را زنده می‌کند؛ درست مانند جاده اسالم خلخال که طبیعت سبز و بی بدیلی دارد.

 

نویسنده:مهسا عباسی

گردنه حیران