کول خرسان یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر دزفول کول خِرسان است که به دره ارواح هم شهرت دارد.

وجه تسمیه

کول خرسان یا آن‌گونه که محلی‌ها می‌‌گویند کول خرسون، طبیعت بکری دارد و مقصد جذابی برای طبیعت‌‌گردهای حرفه‌ای به‌شمار می‌رود. یکی از دیدنی‌های اطراف دزفول در استان خوزستان است که برخی به آن اِشکَفت زَرده هم می‌گویند.کول به معنی دره است و برای رسیدن به این دره باید  بلوار شهدای دزفول را طی کنید و وارد جاده‌ی دزفول به شَهیون شوید.

مسیر

در این مسیر تابلوی روستای اسلام‌آباد را دنبال کنید. ابتدا به روستای بیشه‌بُزان می‌رسید که حدود ۳۵ کیلومتر با دزفول فاصله دارد. از این‌جا به‌‌سمت دریاچه سد دز تغییر مسیر داده و با عبور از روستای اسلام‌آباد، به روستای توریستی و زیبای پامِنار در ساحل دریاچه سد دز می‌رسید.

برای رسیدن به کول خرسان باید توانایی پیاده‌روی طولانی داشته و از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشید. با عبور از پای قلعه شاداب که در مسیر شما قرار دارد، راه را ادامه داده تا به ورودی دره برسید. مسیر پیاده‌روی حدود یک ساعت و نیم طول می‌کشد.

ویژگی های منحصر به فرد

کول خرسان ویژگی‌های جذاب زیادی دارد. اختلاف دمای آن با شهر زیاد است و هوا آن بسیار خنک است. اگرچه رسیدن به این جاذبه‌ی گردشگری کمی دشوار است و گشت‌وگذار در آن به راهنما نیاز دارد، اما آن قدر منظره‌های بکر و تماشایی دارد که خستگی از تن گردشگران بیرون می‌رود.

دیواره‌های این دره بسیار بلند هستند و گاهی آن قدر به هم نزدیک می‌شوند که تنها جای عبور یک نفر باقی می‌ماند. اطراف دره درختان نخل و کُنار فراوان است و درون دره، آبشار و نهر دائمی قرار دارد. بعضی از قسمت‌های دیواره‌ها سبزرنگ است و نمای پوشیده با گیاهان، منظره‌ی چشم‌نوازی دارد. بلندی دیواره‌های این تنگه به بالای 100 متر هم می‌رسد.

در کول خرسان می‌شود صدای آواز پرندگان را به خوبی شنید هرچند صدای قدم‌ها روی شن و ماسه هم اجازه نمی‌دهند سکوت برقرار شود.

قایقرانی

در طول مسیر به دوراهی می‌رسید که اگر راه راست را انتخاب کنید، شما را به رودخانه‌ی دز می‌برد. در این حالت راه برگشت از دره، بر روی رودخانه و با قایق است. گزینه دیگر این است که راه رفته را برگردید.

بهترین زمان سفر به کول خرسان خردادماه است که احتمال سیلاب و بارندگی کم است و سرما سفر را دشوار نمی‌کند.

کول خرسان کجاست؟

ایران، استان خوزستان، ۳۵ کیلومتری شمال دزفول در مسیر شهیون، مجاور روستای پاقلعه و بیشه‌بزان

اماکن گردشگری اطراف

بازار کهنه دزفول
آرامگاه یعقوب لیث صفاری
دانشگاه جندی‌ شاپور
شهر باستانی جندی شاپور
خانه تیزنو
آبشار شوی
پل قدیم (ساسانی) دزفول
روستای نورآباد دزفول
صوفی احمد دزفول
دریاچه شهیون
دژ محمدعلی خان
چال کندی
دره توبیرون دزفول
قمش چوقابافان (قنات تاریخی مومنان
تفریحگاه ساحلی دز (علی کله)
رودخانه دز
مجتمع فرهنگی سینمایی دزفول
مجتمع تجاری تفریحی مادر
کت های دزفول
آسیاب های آبی دزفول
بقعه یعقوب لیث صفاری
تپه های باستانی چغامیش
بقعه امامزاده رودبند
قلعه شاداب
خانه تاریخی سوزنگر
آستانه متبرکه سبز قبا
موزه مردم شناسی دزفول
دریاچه میانه
روستای لیوس
آرامگاه حزقیل نبی
روستای پامنار
پارک جنگلی شقایق
پل قدیم دزفول
بقعه محمد بن جعفر طیار
بقعه شاه رکن الدین
دره توبیرون

 

 

نوینسده:امیرمحمدغفاری

کول خرسان