پل ورسک کجاست؟

از جاهای دیدنی استان مازندران است و در روستای ورسک در شهرستان سوادکوه قرار دارد. این پل در مسیر راه‌آهن شمال کشور روی دره‌ ورسک (عباس‌آباد) به زیبایی هرچه تمام‌تر می‌درخشد. فاصله پل تا بخش جنوبی شهرستان زیرآب حدود ۴۵ کیلومتر و تا شهرستان قائم ۸۵ کیلومتر است.

پل ورسک فیروزکوه

برای رسیدن به پل باید محور فیروزکوه را انتخاب کنید.

اگر از تهران راهی می‌شوید، ابتدا به‌سمت جاجرود و گیلاوند حرکت کنید تا در ادامه به شهر فیروزکوه برسید.

  • آدرس پل: استان مازندران، شهرستان سوادکوه، روستای ورسک

تاریخچه پل ورسک؟

عبور قطار از روی پل ورسک

با توجه به نقش تاثیرگذار پل در جنگ‌ جهانی دوم و کمک‌رسانی به اتحاد جماهیر شوروی، لقب «پل پیروزی» را به خود گرفت. فرماندهان متفقین اذعان داشتند که در صورت نبود راه‌آهن ایران، نقشه جهان تغییر می‌کرد.

در جریان جنگ جهانی دوم، قوای روس و انگلیس درصدد ضربه‌زدن به آلمان هیتلری و نیروهای متحدش برآمدند و با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص ایران و وجود خط راه‌آهن و چاه‌های نفت،‌ این کشور را به‌عنوان محلی برای جابه‌جایی سریع اسلحه و مهمات بین نیروهای متفقین انتخاب کردند.

به این‌ ترتیب، ایران در سال ۱۳۲۰ به اشغال ارتش متفقین درآمد و به «دالان پارسی» (Persion Corridor) معروف شد. وینستون چرچیل، نخست وزیر انگلیس و از فرماندهان قوای متفقین، بر اهمیت پل ورسک در پیروزی آن‌ها تاکید کرده بود.

عکس پل ورسک فیروزکوه

 

دلیل نام گذاری پل ورسک؟

عده‌ای معتقدند که ورسک از نام روستایی در اطراف پل گرفته شده؛ اما ظاهرا این باور اشتباه است؛ زیرا در زمان احداث این پل، این روستا و کوه‌های اطراف آن با نام عباس آباد شناخته می‌شدند.

تصویر پل ورسک روی اسکناس پهلویتصویر پل ورسک روی اسکناس پهلوی

پل ورسک را چه کسی ساخته؟

مجلس شورای ملی در سال ۱۳۰۵ طرح احداث راه‌آهن سراسری ایران را تصویب کرد که قدم مهمی در پیشرفت و آبادانی کشور محسوب می‌شد. طبق این طرح یک خط راه‌آهن جنوب و شمال ایران را به هم متصل می‌کرد.هرچند ساخت و ریل‌گذاری آن مستلزم دانشی بود که در آن روزگار در کشور وجود نداشت. به همین منظور حکومت پهلوی تصمیم گرفت که کار ساخت این راه‌آهن را به شرکتی خارجی بسپارد که در نهایت قرعه به نام شرکت دانمارکی کامپساکس می‌افتد.

قبر سازنده پل ورسک؟

مهندس والتر اینگر اتریشی یکی از دیگر مهندسان ساخت پل بود.که دار فانی را وداع می‌گوید و در روستای ورسک دفن می‌شود.

عکس های قدیمی پل ورسک؟

مراحل ساخت پل ورسکعکسی قدیمی از ساخت پل ورسککارگران در حال ساخت پل ورسکریل گذاری پل ورسککارگاه هایی که برای ساخت پل ورسک زده شدهپل ورسک

مراحل ساخت پل

بهترین مهندسان اروپایی برای نقشه‌برداری و طراحی راهی منطقه شدند و پس از تهیه عکس‌های هوایی از کوه‌های البرز اعلام کردند که مسیر خط‌آهن از روستای عباس آباد عبور خواهد کرد که بعدها به ورسک تغییر نام داد. در ابتدا قرار بود این خط‌آهن از روستای ورسک و کوهستان البرز عبور کند و به‌طرف تونل گدوک ادامه مسیر دهد؛ ولی به‌دلیل شیب تند مسیر، این طرح منتفی شد. مهندسان این مسیر را به‌شکل سه پله‌ای طراحی کردند تا مشکل شیب حرکت قطار در گردنه‌های کوه‌های البرز برطرف شود مسیری که به «سه خط طلا» معروف شد و در حد فاصل بین روستاهای شورآب و ورسک، سه کیلومتر مانده به پل  قابل مشاهده است.

سه خط طلا در ورسک

در ادامه آن‌ها برای عبور از دره عمیق ورسک باید یک پل می‌ساختند که با توجه به دهانه بزرگ دره و وسایل آن روزگار، کار دشواری به نظر می‌رسید. از آنجا که در زمان ساخت پل از ابزارآلات مهندسی و امکانات امروزی خبری نبود، اجرای این پل با ابزارهای ساده‌ای همچون دریل دستی و دینامیت جلو رفت.

در ابتدا به‌منظور ایجاد فضایی برای احداث پایه‌های داربست، از دینامیت استفاده و سپس داربستی چوبی نصب شد. برای اینکه بتوانند مصالح ساخت پل را از یک طرف کوه به طرف دیگر ببرند، کابلی به دو طرف دره وصل ‌کردند.

تصویر پل ورسک در هوای آفتابی

 

عبور قطار از روی پل ورسک

پل  از چه موادی ساخته شده؟

تصویر پل ورسک در هوای مه آلود

مصالح این سازه زیبا شامل سیمان، ملات، آجر و شن شسته‌شده است. از نکته‌های جالب‌ در مصالح پل ورسک همین است که در ساخت آن از هیچ فولاد و سازه‌ فلزی و آرماتوری (بتن آرمه) استفاده نشده است. در واقع سازنده فقط از ملات غیرمسلح برای ساخت پل استفاده کرده بود تا هزینه‌های ساخت پل کاهش یابد.

پل ورسک در زمستان؟

با فرارسیدن زمستان و سفیدپوش شدن منطقه، زیبایی پل دوچندان می‌شود؛ به‌طوری که هر بیننده‌ای را مبهوت عظمت و شکوه خود می‌کند.

بعد ازسفر از پل ورسک حتما از آبشار آب پری زیبا هم دیدن فرمایید.

نویسنده: امیر رحمتی

 

 

پل ورسک سواد کوه