معرفی شهر قزوین

قزوین یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان و شهرستان قزوین است. این شهر در بلندای ۱٬۲۷۸ متری از سطح دریا واقع شده است. قزوین در زمان حکومت صفوی پایتخت ایران بوده است و به همین دلیل دارای اماکن و موزه‌های تاریخی بسیاری می‌باشد. قزوین از نظر تعداد اثر تاریخی رتبه نخست در ایران و سوم در جهان رادارد. قزوین پایتخت بزرگ خوشنویسی ایران است و از جمله خوشنویسان معروف می‌توان به میرعماد قزوینی اشاره کرد.

تاریخچه شهر قزوین

حمد الله مستوفی در توصیف قزوین در کتابش می گوید که:

قزوین را گویند که شاپور پسر اردشیر بابکان ساخته و به آن نام شاد شاپور را داده بوده است.

اما شهر قزوین تاریخی فراتر از این ها دارد. یافته ها و کشفیات باستان شناسی در دشت قزوین، نشان دهنده این است که ساکنینی ابتدایی شهر قزوین، مرحله یکجانشینی و کشاورزی در هزاره ی7 قبل از میلاد مسیح و برخورداری ساکنان این شهر از صنایع اولیه و نظام اجتماعی در زمان خود عادلانه و پیشرفته برخوردار است. خانه هایی برای زندگی، تالارها و مکان هایی برا تجمع آن هم به صورت متعدد و مختلف، کارگاه های صنعتی و ریخته گری، اشیایی ارزشمند و زینتی، انواع و اقسام مجسمه ها و بسیاری از نشانه های دیگر همه حکایت از این می نمایند که تمدنی کهن در قزوین وجود داشته است.

از این شهر عالمان بزرگی همچون امام محمد غزالی تحویل جامعه ایرانی شده اند.

تاریخ

این شهر باستانی در زمان شاه طهماسب صفوی پایتخت ایران بوده‌است. نخستین خیابان ایران (خیابان سپه) در قزوین ساخته شد. آب انبار سردار بزرگ‌ترین آب انبار تک گنبدی جهان در قزوین است.

موقعیت جغرافیایی و آب و هوای شهر قزوین

آب و هوای شهر قزوین آب و هوای نسبتا از سردی می باشد، در فصل تابستان در این شهر شاهد آب و هوای خشکی هستید و در فصل زمستان نیز آب و هوای شهر قزوین بسیار سرد می باشد. سالانه شاهد حدود ۳۱۸ میلی متر بارش باران در این شهر هستیم و متوسط دمای این شهر نیز ۱۴ درجه سانتی ‌گراد می‌ باشد.

ارتفاعات متعددی که در اطراف شهر قزوین وجود دارد باعث شده است که این شهر از لحاظ آب کمبودی نداشته باشد و  به همین علت کشاورزی در این منطقه رونق بسیار زیادی دارد.

آداب و فرهنگ مردم شهر قزوین

قزوینی ها زبانشان کاملا فارسی است، البته لهجه ی خاص قزوینی هم دارند. در بین قزوینی ها مناطقی هم وجود ارند که ترکی و یا شمالی از نوع گیلکی نیز صحبت کنند. قدیم ترها زنان قزوینی شلیته می پوشند و مردانشان هم لباس سفید ساده و شلواری معمولا مشکی تنها با جلیقه را می پوشند.

شکم گردی در قزوین

شهر قزوین دارای انواع و اقسام غذاهای مختلف است و این را مدیون تنوع خوراکی ها و محصولاتی است که دراین استان پرورش می یابند. غذاها و شیرینی‌ های سنتی این استان، خود به نوعی یک سوغاتی تمام و کمال محسوب می شود که اتفاقا طرفدران زیادی هم دارد. غذاهایی همچون: قیمه نثار، کوکو شیرین، شیرین ‌پلو، دُیماج، آش دوغ قزوین، آش ماش پیازو، جوجه بروستد و دیگر غذاها است.

سوغات و صنایع دستی قزوین

سوغات خوراکی

نان چای: شیرینی بسیار خوشمزه‌ای از آرد، شکر، تخم‌مرغ، ماست و کره که رویش را با کنجد و پسته تزیین می‌کنند.

نان نازک: شیرینی لذیذی که از مغز گردو، پسته و بادام در لابه‌لای آن استفاده می‌کنند.

باقلوای قزوینی: این باقلوا در انواع مختلف باقلوای گل یا پیچ و باقلوای سه رنگ پخت می‌شود.

پادرازی قزوین: این شیرینی از پودر قند، تخم مرغ، آرد گندم، آرد برنج، آرد نخودچی، شیر، پودر زنجبیل، وانیل، زعفران و کنجد تهیه می‌شود.

         

صنایع دستی قزوین

  • جاجیم‌بافی
  • قالی‌بافی
  • چادرشب‌بافی
  • گلیم‌بافی
  • زیورآلات

 

جاذبه های گردشگری طبیعی استان قزوین

دریاچه اوان

قلعه الموت

دره گرماگلو

پارک جنگلی فدک یا باراجین

جاذبه های گردشگری تاریخی شهر قزوین

کاخ چهلستون

بازار بزرگ قزوین

حمام قجر

مسجد النبی

مسجد جامع شهر

موزه قزوی

کلیسای کانتور یا برج ناقوس

زمین‌لرزه

استان قزوین همواره یکی از مناطق لرزه خیز کشور بوده‌است و زلزله‌های بسیاری تاکنون در آن رخ داده‌است. در شب پنجم رمضان ۵۱۳ ه‍.ق زلزله شدیدی در قزوین رخ داد که آسیب‌های گسترده به شهر وارد کرد و نزدیک به نیمی از شهر ویران شد و بسیاری از افراد کشته شدند. در سال ۵۷۲ ه‍.ق زمین لرزه‌ای در دامنه‌های جنوبی البرز تا آن سوی ری به وقوع پیوست. در این زلزله قزوین و ری دستخوش ویرانی شدید شد و افراد زیادی در آن حادثه کشته شدند. در زلزله سال ۱۰۴۹ ه‍.ق در قزوین نزدیک به ۱۲۰۰۰ نفر کشته شدند از فاجعه آمیزترین زلزله‌های دوران معاصر می‌توان از زلزله بوئین زهرا در سال ۱۳۴۱ ه‍.ش یاد کرده که در آن ۹۱ روستا به کلی ویران شد و بیش از ۳۰۰ روستا آسیب دید و ۱۲۲۰۰ تن کشته شدند.

راه های دسترسی به شهر قزوین

بهترین راه سفر به این شهر استفاده از ماشین شخصی یا اتوبوسرانی و تاکسیرانی است. در حال حاضر این شهر دارای دو ترمینال مسافربری در محورهای شرق و غرب است.

 

نویسنده:خانم برزگر

 

قزوین