شهرستان آوج در کجا قرار دارد؟

آوَج مرکز شهرستان آوج در استان قزوین و کشور ایران است. شهر آوج در حد فاصل استان‌های قزوین و همدان در ۱۲۰ کیلومتری شهر قزوین و در سمت جنوب غربی استان قزوین واقع شده‌است.

معرفی آوج

این شهر در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده‌است که این امر باعث گردیده که دارای تابستان‌های بسیار خنک و زمستان‌های پر برفی باشد.

و با مساحت ۲۷۷۶ کیلومترمربع در طول جغرافیایی ۰۶ و ۴۹ تا ۴۵َ و ۴۹ درجه شرقی و عرض جغرافیایی ۲۵َ و ۳۵ تا ۴۷َ و ۳۵ درجه شمالی قرار دارد و متشکل از ۲ شهر ، ۲ بخش ، ۵ دهستان و ۱۲۱ روستاست

جمعیت و زبان

جمعیت ساکن در این شهرستان در حدود ۴۵ هزار نفر می باشد که همگی به زبان ترکی صحبت می کنند.

تاریخچه

شهرستان آوج به دلیل همجواری با پایتخت‌های دولت مادها، ایلخانان و صفویان، دارای تاریخی طولانی و قدیمی است. در دوره حکومت سلجوقیان که سنی مذهب بودند، آوج (آوا) به همراه ری و قم ۳ منطقه شیعه‌نشین بوده‌است و در همان دوره در آوج مدارسی به نام مدارس علی شاهی وجود داشته که در آن طلاب علوم دینی مشغول به تحصیل بوده‌اند.

مکان های تاریخی وگردشگری

     

از مکان های گردشگری این شهر می توان به پل معلق آبشار شاه دره که دومین پل معلق ایران محسوب میشود، اشاره کرد. این پل معلق در کنار شهر آوج و در مجاورت آبشار شاه‌دره قرار دارد.از مکان ها تاریخی این شهر نیز می توان به کاروانسرای شاه عباسی و امامزاده طاهر که در داخل شهر قرار گرفته اند اشاره کرد. همچنین آبشار قاران قولوق، آبشار منصور، امامزاده علاء‌الدین و روستاهای توریستی از جمله مشانه، هرایین، پرسبانج و خروس‌دره از جمله جاهای دیدنی شهرستان آوج است.

 

صنایع دستی

شهرستان آوج از دیرباز به سبب موقعیت‌ خاص جغرافیایی و نیاز مردم به لوازم و مواد اولیه زیستی دارای هنرهای بی‌شمار و زیبای صنایع‌دستی است. هنرمندان چیره‌دست با ذوق و ابتکارشان در روستاها علاوه بر تامین مایحتاج روزمره مردم، زیبایی و نشاط را به آنان هدیه می‌دهند و زندگی در روستاها را سرشار از طرح و رنگ می‌کند که از این دست می‌توان به دست بافته‌هايي همچون گلیم ، قالی، تور، جاجیم، پلاس، خورجین، ژنده و سبد اشاره كرد. اين بافته‌ها با بهره‌گيری از عناصر طبیعی پیرامون همچون پشم و مواد طبیعی رنگ‌زا مانند پوست گردو، انار، روناس و… جلوه ای ویژه به خود مي‌گيرند.

آهنگری سنتی و سبد بافی از مهم ترین صنایع‌دستی شهرستان آوج است که تقریباً در اکثر روستاهای این شهرستان نمونه‌هایی از آنها وجود دارد.

سوغات و محصولات

   

سوغات شهرستان آوج شامل گردو، عسل ، بادام، نان اگردگ ، نان فتیر  و محصولات آن شامل آنواع محصولات باغي مانند، آلو، انگور، سیب، زرد آلو، گلابی و صیفی‌جات چون گوجه فرنگی، خیار، هندوانه، خربزه و از محصولات تبدیلی می‌توان به کشمش، شیره انگور، برگه زرد آلو و… اشاره نمود.

 

نویسنده:خانم برزگر

آوج