در دامنه‌ سلسله کوه‌های مرتفع بدر در ۳۵ کیلومتری شمال شهر سنقر واقع در استان کرمانشاه روستایی سرسبز از توابع دهستان باوله به نام روستای ورمقان قرار دارد. روستای ورمقان یا ورمکان از ییلاقات خوانین و مردم سنقر بود. این روستای زیبا دارای آب‌وهوایی مطبوع و معتدل در بهار و تابستان است. چشمه‌های بسیار زلال و گوارا و باغ‌ها و جنگل‌های بلوط و بادام‌کوهی همه از مناظر زیبای این روستا به شمار می‌روند. ازآنجایی‌که چشمه‌های زلال و گوارا در این روستا دل هر بیننده‌ای را می‌رباید سپری‌کردن آخرین روزهای تابستان در دامنه‌های سبز کوه‌های بدر و استقرار در روستای ورمقان پر از آرامش برای گردشگران داخلی و خارجی می‌باشد.

 

 

 

 

روستای ورمقان

موقعیت جغرافیایی و آب‌وهوا

این روستا در مختصات جغرافیایی ۴۷ درجه و ۴۲ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۲ دقیقه عرض شمالی، در فاصله ۳۵ کیلومتری از شمال شهر سنقر قرار دارد. این روستا در محدوده کوه‌های بلند بدر قرار دارد. ارتفاع روستای ورمقان از سطح دریا به ۲۱۰۰ متر می‌رسد. این روستا از لحاظ آب‌وهوایی در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و گردشگرپذیر است زمستان‌های سردی را سپری می‌کند. مردم در این روستا حدود ۵ ماه از سال هوای سردی را پشت سر می‌گذارند و کوهستان بدر با قله ۲۸۵۰ متری در فصل زمستان پوشیده از برف می‌باشد.

مردمان روستا و اشتغال

مردم روستای ورمقان به زبان کردی و لهجه کلهری صحبت می‌کنند. مردم این روستا پیرو دین اسلام و مذهب آنان شیعه جعفری است. از لحاظ جمعیت بر اساس سرشماری در سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۳۰۰ نفر گزارش شده است. شغل غالب در این روستا زراعت و دامداری است و برخی از مردم به تولید صنایع‌دستی اشتغال دارند. از جمله محصولات زراعی و باغی در روستای ورمقان می‌توان به گندم، جو، انگور، گردو، زردآلو، آلو و آلبالو اشاره کرد و گوشت و پشم گوسفند نیز از محصولات دامی در این روستا می‌باشد. باتوجه‌به وجود شغل دامداری در این روستا فرآورده‌های لبنی نیز تولید می‌شود.

 

 

 

 

روستای ورمقان

بافت مسکونی

روستای ورمقان با بافت مسکونی متمرکز در شیب ملایم قرار دارد. از دور خانه‌هایی در این روستا با سقف مسطح و دیوارهای خشتی و گلی به چشم می‌خورد. مصالح به‌کاررفته در این خانه‌ها غالباً از خشت گل، سنگ و چوب است در سقف این خانه‌ها از تیرهای چوبی و ملاط کاهگل استفاده کرده‌اند؛ اما در ساخت خانه‌های جدید مانند بافت شهری از مصالح آهن، آجر، سیمان و گچ استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که در سال‌های اخیر معماری ساختمان‌های این روستا نیز همانند دیگر روستاهای کشور تغییریافته ساختمان‌های سفید و آجری و بزرگ و چندطبقه از میان خانه‌های کاهگلی و قدیمی در روستا سر در برآورده است؛ اما بااین‌حال باز هم تماشای این روستا خالی‌ازلطف نیست.

 

 

 

 

روستای ورمقان

طبیعت ورمقان

این روستا به دلیل برخورداری از موقعیت طبیعی و اقلیم مناسب دارای مناظر و چشم‌اندازهای بسیار زیبا است از جمله این مناظر کم‌نظیر می‌توان به باغ‌های انبوه و سرسبز مراتع غنی حاصلخیز و چمندازهای کوهستانی اشاره کرد. علاوه بر این زیبایی‌ها و طبیعت مطبوع که برای هر گردشگری جذابیت دارد دوستداران ورزش‌های کوهستانی و کوهنوردی نیز می‌توانند از قابلیت‌های ارزشمند کوهستان بدر استفاده نمایند.

 

 

 

 

روستای ورمقان

آبشارگینشاپسند

یکی از جاهای دیدنی در این روستا آبشار گینشا پسند است که از دیوارهای صخره‌ای کوهستان بد سرازیر می‌شود. یکی از زیباترین آبشار‌های استان کرمانشاه به شمار می‌رود. در داخل و اطراف روستا نیز منظره‌های بسیار زلال و گوارایی وجود دارد که آب آشامیدنی و کشاورزی مردم این روستا را تأمین می‌کند. وجود این چشمه‌ها در سرسبزی مراتع حاصلخیز اطراف در روستای ورمغان نقش ارزشمندی دارد.

 

 

 

 

روستای ورمقان

غار ورمقان

در روستای ورمقان توسط مردم غاری کشف شده است که توانسته‌اند حدود ۱۵۰ متر از این غار را بپیمایند در صورت رسیدگی و بازگشایی معبر غار احتمالاً طول این غار از غار قوری قلعه نیز بیشتر است. تا به امروز کسی از مسئولان میراث‌فرهنگی و گردشگری استان به‌صورت رسمی پیگیر رسیدگی و بازگشایی این غار شده‌اند و تنها این محل برای اهالی این روستا شناخته شده است و به گفته اهالی دارای ۶ دالان می‌باشد. قطعاً پس از رسیدگی‌های بیشتر این مکان می‌تواند یکی دیگر از اماکن گردشگری و توریست‌پذیر در این روستا باشد و در کنار مراتع سرسبز و حاصلخیز و همچنین آبشار گینشا پسند مجموعه گردشگری بسیار زیبا و توریست‌پذیر را به وجود می‌آورند.

 

 

 

 

روستای ورمقان

یک رسم

یکی از رسوم جالب و قدیمی در این روستا که در ایام نوروز و شب عید انجام می‌شود این است که جوانان به بام خانه‌هایشان می‌روند و آتش روشن می‌کنند همچنین به بام منازل همسایه رفته و دستمال یا شال خود را از منافذی که در سقف خانه‌ها و پنجره‌ها وجود دارد به داخل خانه آویزان می‌کنند و عیدی دریافت می‌نمایند که اکثر این عیدی‌ها شامل گردو، بادام، شیرینی، نخودچی، کشمش و تنقلات است.

روستای ورمقان کجاست؟

ایران، استان کرمانشاه، شهرستان سنقر

اماکن گردشگری اطراف

سراب گزنهله سنقر
بقعه تاریخی مالک
روستای چرمله علیا
امامزاده احمد
پل نوژی وران
آبشار گینشا پسند
کوه بدر
سراب گلویچ
کوه سهیل
و….

 

نویسنده: امیر محمد غفاری

روستای ورمقان