یکی از بهترین و خوش آب و هواترین مقاصد گردشگری و تفریحی و طبیعت‌گردی در استان کرمانشاه روستای شالان است. روستای شالان در فصل‌های بهار و تابستان نسبتاً خنک اما در فصل پاییز و زمستان سرد و برف‌گیر است. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۰۷۰ متر است و در جنوب روستا رودخانه الوند جریان دارد.

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

موقعیت جغرافیایی

روستای شالان از توابع کرند از شهرستان اسلام‌آباد غرب در استان کرمانشاه است. موقعیت جغرافیایی این روستا از شمال و شمال شرق به ارتفاعات دالاهو، از جنوب به ارتفاعات زنگ علیان و از جنوب شرق به ارتفاعات بانه ریز ختم می‌شود.

 

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

انواع تفرجگاه‌ها در روستای شالان

دریاچه الوند

در حاشیه رودخانه الوند که در جنوب روستا جریان دارد تفرجگاه‌هایی با چشم‌اندازهای زیبا و طبیعت بکر به وجود آمده است که محل رویش انواع گیاهان اعم از دارویی و غیره و همچنین انواع گل‌های وحشی رنگارنگ است. همچنین این رودخانه زیبا و حاشیه بی‌نظیر آن زیستگاه پرندگان و انواع جانوران آبزی است.

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

ارتفاعات دالاهو

یکی دیگر از تفرجگاه‌های زیبا و بی‌نظیر روستا جنگل‌های انبوه و گستردهٔ گردو، انار و انجیر کوهی است، همچنین در کنار مزارع روستا ارتفاعات سرسبز و صخره‌ای دالاهو قرار دارد که ارتفاع بلندترین قله آن به ۲۲۵۰ متر می‌رسد. این ارتفاعات در اکثر مواقع سال پراز برف است.

قصر یزدگرد

از دیگر اماکن گردشگری در این روستا می‌توان به آبشار زیبا ویرانه‌های قصر یزدگرد اشاره نمود که در ۴ کیلومتری روستای شالان قرار دارد. قد مت این ویرانه‌ها به دوران ساسانی باز می‌گردد. این اثر مهم تاریخی در بلندای ارتفاعات قرار دارد و اطراف آن را حصارهایی به شکل برج‌های نیم‌دایره پوشانده است، این برج‌ها در فواصل ۶ تا ۱۶ متری از یکدیگر قرار دارند.

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

آرامگاه‌ها

همچنین در این روستا آثار و آرامگاه‌ها بسیاری از نامداران همچون زیارتگاه عبدالله بن عمر، بابا یادگار، مقبره بابا شیخ، مقبره شیخ بایزی مقبره، بابا فقهی و همچنین مقبره ابودجانه قرار دارد که نشان‌دهنده قدمت و سابقه تاریخی این روستا است. به نظر باستان‌شناسان به‌احتمال زیاد قدمت این روستا به دوره ساسانی باز می‌گردد؛ اما بسیاری از آرامگاه‌ها به دستور شاه‌عباس و در دوره صفویه بنا شده و در دوره قاجاریه مرمت و بازسازی گشته است.

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

طاق گرا

در ۹ کیلومتری روستا بنای سنگی مستطیل‌شکلی قرار دارد که به طاق گرا معروف است. این بنای سنگی فضای ایوان مانندی است که در دیوارهای داخلی آن لاشه‌های سنگ و ملاط گچ به‌کاررفته است. دیوارهای داخلی بنا به اشکال هندسی مزین است.

 

 

 

 

روستای شالان

 

 

 

 

مردمان روستای شالان

زبان مردمان این روستا کردی است که با لهجه کلهر سخن می‌گویند. همچنین مسلمان بوده و پیرو مذهب تسنن هستند. از مشاغل و فعالیت‌های اقتصادی مردم این روستا می‌توان به دامداری، پرورش زنبورعسل، زراعت، جنگلداری و باغداری اشاره نمود. از محصولات و فرآورده‌های لبنی که در این روستا تولید می‌شود می‌توان به کره محلی، کشک، روغن حیوانی و عسل اشاره نمود. همچنین در باغات شالان انجیر گردو انار و هلو عمده‌ترین محصولات هستند. گندم و جو هم در این روستا کشت می‌شود. از مهم‌ترین مشاغل زنان در این روستا می‌توان به تولید صنایع‌دستی اشاره کرد.
روستای کوهپایه شالان بافت مسکونی متراکم دارد معماری خانه‌ها بستگی به نوع مشیت معیشت و فعالیت آنان متفاوت است. سقف خانه‌ها مسطح بوده و با تیرهای چوبی و کاهگل یا قیرگونی پوشیده شده‌اند واغلب دارای ایوان هستند.

 

 

 

 

روستای شالان

 

غذای محلی

از مهم‌ترین غذاهای محلی در روستای شالان می توان شلم را نام برد شلم نوعی آش است که معمولاً در زمستان تهیه می‌شود. ترکیبات اصلی این آش شلغم ، حبوبات ، آجیل و سبزیجات معطر است .کولیره هم نان مطبوع و دلخواه آنان است که از آرد گندم جو و ذرت تهیه می‌شود.

 

 

روستای شالان کجاست؟

روستای شالان در ۲۳ کیلومتری شهر سرپل ذهاب، ۳۳ کیلومتری کرند غرب و ۱۴۰ کیلومتری کرمانشاه واقع‌شده است. دسترسی به این روستا از طریق شهرهای سر پل ذهاب، قصر شیرین، گیلان غرب و کرند غرب، با جاده‌های آسفالت و مناسب امکان‌پذیر است.

اماکن گردشگری اطراف

طاق گرا یا طاق شیرین

عمارت چهار قابی

جنگل‌های نوا کوه

سرخه ایذه

آبشار پیران

محموعه قلعه یزدگرد

 

نویسنده: امیرمحمد غفاری

 

روستای شالان