آرامگاه پیراحمدزهرنوش این بنا که در میان ایرانگردان و جهانگردان به نام پیر زهرنوش شناخته می شود. در شهر ابهر به نام بقعه پیر معروف است. آرامگاه پیر احمد زهر نوش در منتهی الیه جنوبی ابهر قرار گرفته و شامل بقعه و چند واحد الحاقی در شمال غربی آن است. بنای اصلی آرامگاه، از دو طبقه تشكیل یافته كه طبقه زیرین ، محل آرامگاه و تالار بالایی ، محل خانقاه و جایگاه ذكر و بحث دراویش بوده است.

آرامگاه پیراحمدزهرنوش

تاریخچه

آرامگاه پیراحمدزهرنوش از آثار قرن نهم شناخته شده و توجه به نقشه بنای موجود و نگاهی به متون تاریخی نشان می دهد. این مجموعه دارای دو کارکرد متفاوت به منظور تدفین و خانقاه بوده است.

معماری

پلان بنا به صورت هشت ضلعی است و از مصالح آجر در ساخت بقعه استفاده کرده‌اند. این بنا گنبدخانه‌ای مرتفع دارد که در زیر آن سردابه‌ای به منظور تدفین مشاهده می‌شود. زیر گنبد نورگیرهایی تعبیه کرده‌اند که علاوه بر تامین نور، زیبایی خاصی به بنا بخشیده است.

در گذشته سنگ قبرهایی وجود داشته است که در حال حاضر اثری از آن‌ها دیده نمی‌شود.  کتاب تاریخچه گنبد و پیراحمد نام اشخاص متوفی در بقعه پیراحمد زهرنوش را به چهار تَن نسبت داده‌اند و این درحالیست که در کتاب تاریخ ابهر نام 6 تَن را ذکر کرده‌اند. پژوهشگران فضاهای غرب و شمال غرب بقعه را به عنوان خانقاه و عبادتگاه معرفی می‌کنند که در حال حاضر به دلیل تخریب‌های صورت گرفته آثار زیادی از آن به جای نمانده است. در سال 1390 ه.ش فضای بقعه پیراحمد زهرنوش را به موزه اختصاص دادند که به نمایش آثاری از دوران اسلامی و تاریخی می‌پردازد. در این موزه ظروف مسی، کتاب های خطی، سکه‌های دوران اسلامی، ظروف سفالی و ظروف لعابدار دیده می‌شود.

آرامگاه پیراحمدزهرنوش

ثبت ملی

آرامگاه پیراحمدزهرنوش در سال 1353  به ثبت ملی رسیده است.

آرامگاه پیراحمدزهرنوش کجاست؟

زنجان – ابهر – انتهای خیابان 17 شهریور – میدان پیر احمد زهرنوش

آرامگاه پیراحمدزهرنوش

مکان های گردشگری اطراف

مسجد جامع قروه
چشمه علی بلاغی
روستای درسجین
سرکینه ورس
امام زاده زید الکبیر ابهر
امام زاده اسماعیل ابهر
آبشار کله خانه(کله خانه)

 

 

نویسنده:امیرمحمد غفاری

آرامگاه پیراحمد زهرنوش